Blog

Varte zdravo

29.05.2011 20:28

 Skúste do svojich zaužívaných kuchárskych praktík zaradiť niektoré z nasledujúcich typov:


- Vyvarujte sa úpravám jedál s použitím väčšieho množstva tuku – smaženie, fritovanie.

- Upustite od častého zahusťovania omáčok múkou alebo smotanou.

- Omáčku môžete zahustiť rozmixovanou zeleninou – cibuľou, zelerom, mrkvou alebo paradajkami.

- Smotanu alebo šľahačku je možné nahradiť jogurtom alebo nízkotučným taveným syrom.

- Majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom.

- So solením to nepreháňajte. Obmedzte množstvo soli vo vode na varenie. Používajte jodizovanú soľ.

- Na prípravu drezingov použite pomarančovú šťavu, balzamikový ocot, olivový olej, čerstvé bylinky a trocha soli a čierneho korenia.

- Syry vyberajte s čo najnižším obsahom soli a tuku v sušine, bohaté na vápnik.

- U príloh sa vyvarujte smaženým zemiakom, kalorickým cestovinám a knedli. Nahraďte ich rôznymi druhmi ryže.

- Mäso by malo byť na tanieri v menšom množstve ako príloha. Obmedzujte údeniny, bôčiky, anglické slaniny....

- Dezert pripravte z nízkotučného tvarohu a ovocia.

Na záver treba podotknúť, že aj pri zdravej strave platí staré známe „všetkého s mierou“.

—————

Výživová hodnota stravy

29.05.2011 20:26

 Výživová hodnota stravy je daná obsahom energie a živín: bielkovín, sacharidov a tukov.

 

Bielkoviny

Bielkoviny sa skladajú z 24 aminokyselín a sú nevyhnutné pre rast a obnovu buniek, pre tvorbu protilátok a taktiež sa podieľajú na tvorbe niektorých hormónov. Bielkoviny sú obsiahnuté hlavne v živočíšnej potrave (mäso, mlieko a mliečne výrobky), ale taktiež v obilninách (šošovica, hrach, sója).

Sacharidy

Sacharidy sú najväčším zdrojom energie. Sacharidy sa delia na jednoduché (sacharóza – cukor, ktorý používame na sladenie), majú sladkú chuť a polysacharidy (napr. škrob, ktorý obsahujú obilniny). Sacharidy sú len zdrojom energie – neprinášajú organizmu žiadne prospešné látky.

Tuky

 Tuky obsahujú dvakrát viac energie ako bielkoviny alebo sacharidy. Sú nositeľmi vitamínov (A, D, E, K ), podieľajú sa na tvorbe hormónov, na správnej funkcii mozgu a taktiež na ďalších dôležitých činnostiach. Delia sa na nasýtené a nenasýtené tuky. Nasýtené tuky sú prevažne v potravinách živočíšneho pôvodu a ich nadbytok je hlavnou príčinou našich problémov. Nenasýtené tuky sú obsiahnuté v rastlinných produktoch (oleje, ryby, orechy). Spotreba tukov v našej strave je najmenej o tretinu vyššia aký potrebujeme.

—————

Energetický príem potravín

29.05.2011 20:21

Odporúčané hodnoty denného energetického príjmu:

 Pre ženy

Vek

19 – 34 rokov

35 – 54 rokov

nad 55 rokov

Energia (kJ)

9000 – 11000

8500 – 10000

8000

Bielkoviny (g)

70 – 80

65 – 75

65

Sacharidy (g)

320 – 385

310 – 355

290

Tuky (g)

65 – 85

60 – 75

55

 

Pre mužov

Vek

19 – 34 rokov

35 – 54 rokov

nad 55 rokov

Energia (kJ)

11000 – 14000

10000 – 13000

9000

Bielkoviny (g)

80 – 100

75 – 95

70

Sacharidy (g)

410 – 500

365 – 460

330

Tuky (g)

75 – 105

70 – 100

60

 

Pri redukčnej diéte je potrebné znížiť energetický obsah energie spravidla o 2000 kJ/den.Tabuľky energetických hodnôt udávajú obsah energie v kJ (kilojouloch) a množstvo živín, tj. bielkovín, sacharidov a tukov v 100 g potraviny.

Energia v 1 grame sacharidu = 16,8 kJ

Energia v 1 grame bielkovín = 16,8 kJ

Energia v 1 grame tuku = 37,8 kJ

 

 

—————

Cíť sa zdravo!

23.05.2011 11:29

Cesta k úspechu niekedy nebýva ľahká. Treba nikedy preto aj obete a pevnú vôľu. No pocit z víťazstva je odmena, ktorú má rád každý. Ten pocit, že každý deň vstávate s tým, že ste sami zo sebou spokojní je neopísatelný. Treba sa začať riadiť a dodržiavať určité pravidlá a to:

1. Jesť pestrú výživnú stravu.

2. Strava musí byť vyvážená hmotnostne i kaloticky.

3. Potrava z nízkym obsahom tuku.

4. Jesť pravidelne a vo vhodných dávkach.

5. Spotrebu cukru dostať na minimum.

6. Konzumácia zdravého jedla a to hlavne ovocia a zeleniny.

7. Nesoliť zbytočne veľa.

8. Príjem tekutín.

9. Pohyb- každý deň si treba nájsť aktivitu.              

—————


Štítky

Neboli nájdené žiadne štítky.