Výživová hodnota stravy

29.05.2011 20:26

 Výživová hodnota stravy je daná obsahom energie a živín: bielkovín, sacharidov a tukov.

 

Bielkoviny

Bielkoviny sa skladajú z 24 aminokyselín a sú nevyhnutné pre rast a obnovu buniek, pre tvorbu protilátok a taktiež sa podieľajú na tvorbe niektorých hormónov. Bielkoviny sú obsiahnuté hlavne v živočíšnej potrave (mäso, mlieko a mliečne výrobky), ale taktiež v obilninách (šošovica, hrach, sója).

Sacharidy

Sacharidy sú najväčším zdrojom energie. Sacharidy sa delia na jednoduché (sacharóza – cukor, ktorý používame na sladenie), majú sladkú chuť a polysacharidy (napr. škrob, ktorý obsahujú obilniny). Sacharidy sú len zdrojom energie – neprinášajú organizmu žiadne prospešné látky.

Tuky

 Tuky obsahujú dvakrát viac energie ako bielkoviny alebo sacharidy. Sú nositeľmi vitamínov (A, D, E, K ), podieľajú sa na tvorbe hormónov, na správnej funkcii mozgu a taktiež na ďalších dôležitých činnostiach. Delia sa na nasýtené a nenasýtené tuky. Nasýtené tuky sú prevažne v potravinách živočíšneho pôvodu a ich nadbytok je hlavnou príčinou našich problémov. Nenasýtené tuky sú obsiahnuté v rastlinných produktoch (oleje, ryby, orechy). Spotreba tukov v našej strave je najmenej o tretinu vyššia aký potrebujeme.

—————

Späť