Sacharidy
Sacharidy sú najväčším zdrojom energie. Sacharidy sa delia na jednoduché (sacharóza – cukor, ktorý používame na sladenie), majú sladkú chuť a polysacharidy (napr. škrob, ktorý obsahujú obilniny). Sacharidy sú len zdrojom energie – neprinášajú organizmu žiadne prospešné látky.
Tuky
Tuky obsahujú dvakrát viac energie ako bielkoviny alebo sacharidy. Sú nositeľmi vitamínov (A, D, E, K ), podieľajú sa na tvorbe hormónov, na správnej funkcii mozgu a taktiež na ďalších dôležitých činnostiach. Delia sa na nasýtené a nenasýtené tuky. Nasýtené tuky sú prevažne v potravinách živočíšneho pôvodu a ich nadbytok je hlavnou príčinou našich problémov. Nenasýtené tuky sú obsiahnuté v rastlinných produktoch (oleje, ryby, orechy). Spotreba tukov v našej strave je najmenej o tretinu vyššia aký potrebujeme.